به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغي در نشستي، با اشاره به آیه شریفه "وجعلناکم أمة وسطا" گفت: از کلمه "جعل" در "جعلناکم" استفاده می شود که «وسطیت» (قرار نداشتن در مسير افراط و تفريط)، اساسی ترین و ماهوی ترین خصلت امت اسلامی می باشد و شریعت الهی، خمیرمایه این امت است و طبعا فکر، فرهنگ و تمدن آن نیز از این خصلت سرشته است.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی ادامه داد: متاسفانه بخشهایی از امت اسلامی، رفتار و اندیشه خود را از این خصلت ماهوی تهی کرده و زمینه متصف شدن کل امت به این وصف ماهوی را از بین برده اند.
وی با تاکید بر این که باید هر یک از روابط داخلی و خارجی امت اسلامی بر پایه وسطیت و اعتدال شکل بگیرد، ابراز داشت: مناسبات معتدل داخلی میان اجزای امت به این معناست که راه ميانهاي اتخاذ گردد که در عين مذهبگرايي، مناسبات اسلامی، اخلاقی، انسانی و تعاملی ميان امت برقرار شود؛ به تعبیر دیگر در عین آزاد بودن "اندیشه ورزی مذهبی" از سوی اتباع هر مذهب، روابط تعاملی و احساسی در سطح عالی میان آنها بر قرار گردد.
لزوم رعایت اعتدال در روابط خارجی
رييس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با اشاره به وجه تمايز روابط خارجی معتدل امت اسلامی با دیگر امتها، خاطرنشان کرد: امت اسلام بايد در عین حفظ استقلال کامل فکری و هویتی خود، چهرهای انسانی، منطقی، غیر خشن، فرهنگی و تعاملی را از خود بروز دهد.
ویبا بیان این که برخی افراد چنان امت اسلامي را در يك بعد تفريطي نسبت به امتهاي ديگر می بينند که براي آن هيچ گونه استقلال فکری و عملی قائل نیستند، در نتیجه چيزي از اين امت باقي نميماند، یادآور شد: افرادي همچون سلفی های تندرو با در پيش گرفتن مسیر افراط، چنان رفتارهای خشک و غیر انسانی را براي مواجهه با امتهاي ديگر تعريف می كنند كه در نتیجه از چهره امت اسلام چیزی جز خشونت، به رسميت نشناختن و طردكنندگی مطلق مشاهده نمیشود.
استاد حوزه علمیه قم افزود: اتفاقا قرآن بعد از آن که می فرماید: " ما شما را امت وسط قرار دادیم"، فرموده "لتکونوا شهداء علی الناس" که از آن استفاده می شود وصف "وسطیت و گواه بودن امت" یک خصلت مخفی نیست، بلکه صفتی بارز و قابل مشاهده برای مردم است.
تاکید بر حرکت در مسیر اعتدال
حجتالاسلام والمسلمين مبلغي با تاکید بر این که امروزه آموزش حركت در مسير اعتدال، با اولویت ترین آموزش اجتماعی برای جهان اسلام است، تصریح کرد: عالمان و نخبگان امت اسلامی موظفند نسل كنوني وابسته به اسلام و نسلهای در حال پیدایش اسلام را به سمت "اندیشه و سلوک وسط" هدایت کنند.
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی یادآور شد: وسطیت و اعتدال، قدرتمندترین و محوری ترین اندیشهای است که در همه لایههای اجتماعی، سلوکی مؤثر و ماندگار را ایجاد می کند
حجت الاسلام و المسلمين مبلغي، اعتدال و وسطیت را "اندیشهای شاخص" معرفی کرد و ابراز داشت: شاخص بودن یک اندیشه به معنای علامت بودن آن برای وضعیتی خاص است؛ بنابراین "وسطیت" شاخص انديشه و سلوك درست اسلامی و حیات امت اسلام است.
رييس مرکز تحقیقات مجلس خاطرنشان کرد: بدون شک "شاخص وسطیت" شاخصی شفاف است که از طریق آن می توان به وضعيت دين مداری و سلوك درست دست یافت.
حجت الاسلام و المسلمين مبلغي با اشاره به آیه "وکان أمره فرطا" و حدیث شریف "لایری الجاهل الا مفرطا أو مفرّطا"، گفت: در مقابل وسطیت، افراط و تفريط، شاخص و نشانه بیچون و چرای جهلی کور و خطرناک است که وقتی پا به عرصه سلوک اجتماعی می گذارد به عامل ایجاد کننده و باز تولیدکننده کشتار، بی رحمی، تکفیر و فرقه گرایی بدل می شود.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اين كه اعتدال معيار سنجش شناخت "انديشه درست ديني" است، افزود: فرقههای دارای" انديشههاي افراطي" حتما از مسير شناخت دين به بيراهه رفتهاند؛ چرا كه در دين افراط و تفريط لحاظ نشده است.
معنای سهله و سمحه بودن شریعت
حجت الاسلام والمسلمين مبلغي يادآور شد: نباید دین را سختگير و آموزههاي آن را سختگيرانه به حساب آورد؛ زیرا دین، مطابق حدیث شریف، "شریعتی سهله" است؛ یعنی درون مایههای آن سهل گیرانه است و همچنین شریعتی "سمحه" است؛ یعنی به زندگی فضا و مجال می دهد.
برداشت اشتباه گروه های افراطی از دین
رییس دانشگاه مذاهب اسلامی در پایان با بیان این که امام باقر (ع) در ارتباط با خوارج چنين فرمودند كه "آنان بيجا زندگي را به خود تنگ گرفتند و دين را سخت تلقی کردند"، گفت: گروههای افراطی دین را چنان معرفي ميكنند كه کاری جزء بستن دست و پاي آدميان در مواجهه با زندگي ندارد و این مسئله با اندیشه اسلام ناب در تضاد است.